Kända streetwearmärken

Streetwear har, liksom många andra klädstilar, kommit att förknippas med vissa subkulturer och med vissa märken.

Ett av dessa märken är Nike, som tog över en stor del av marknaden för streetwear-sneakers efter att de skrivit kontrakt med basketstjärnan Michael Jordan år 1984, och därmed tog över hans marknadsföringsvärde från konkurrenten Adidas, som hade kontrakt med honom tidigare. Nike är ett amerikanskt företag som har sitt huvudkontor i Oregon, och grundades av Phil Knight år 1972. Knight började sin verksamhet genom att importera sportskor från Asien, och sälja dem till amerikanska löpare. Skor var alltså starten på Nikes verksamhet, och det var också framförallt deras skor som förde in dem i streetwear-sammanhang, men sedan dess har Nike breddat sitt sortiment, och säljer numera alla plagg du kan tänkas behöva för att sporta eller klä dig i streetwear.shoes-690608_960_720

Konkurrenten Adidas gav dock inte upp när de förlorade Jordan, utan är än idag ett av de största märkena inom streetwear. Också Adidas har sin bakgrund inom skor, men det är inte ett amerikanskt företag i grunden, utan ett tyskt. Adidas rötter kan spåras ända tillbaka till 1920-talet, då bröderna Adi och Rudolf Dassler började tillverka skor tillsammans i Herzogenaurach i Tyskland. Bröderna höll ihop ända fram till 1947, och hade stora framgångar tillsammans – bland annat var de leverantörer till Tysklands OS-lag år 1928 och 1932. Efter att bröderna gått skilda vägar grundade Rudolf ett eget bolag, Puma, medan Adi grundade Adidas år 1949.

Två märken som framförallt förknippas med streetwear tack vare att de bars av hiphopartister som Wu-Tang Clan och Gang Starr är Champion och Timberland. Båda är amerikanska företag, den ena med inriktning på sportkläder och den andra med inriktning på skor för utomhus- och vildmarksbruk. Trots detta förknippas märkena inom streetwearkulturen alltså framförallt med hiphop, och används inom den subkulturen som vardagskläder, snarare än sportkläder och vandringskängor.

Om ett av dessa märken är ditt favoritmärke när det gäller kläder, ska du gå in på Outletsverige.se. Där kan du nämligen köpa billiga märkeskläder från en rad olika märken, och du får rabatt på just de märken som du tycker om.

instinct