Streetrace

Motorintresserad? Då har du säkert en åsikt om streetrace! Streetrace, eller street racing, är en form av tävling med bilar som olagligt körs i trafiken. Inte sällan på sen kväll eller nattetid. Ofta handlar det om korta, snabba tävlingslopp mellan två bilar. Ibland kan det röra sig om längre sträckor och fler bilar. De brott förarna gör sig skyldiga till är vanligtvis fortkörning. Ibland kan det även handla om vårdslöshet i trafik eller att man kör på vägar som inte är tillåtna att köra på. Vid mindre sammankomster kan polisen få vetskap om händelsen och ingripa, men ibland arrangeras riktigt stora träffar och polisen står maktlös.

Redan under 1930-talet var det populärt med streetrace och under 1980-talet hade fenomenet nått sin kulmen här i Sverige. Många röster har sedan dess höjts för att det ska gå att arrangera lagliga streetrace. Intresset är så stort hos de som samlas för arrangemangen och önskan finns att man ska kunna tävla med sina bilar utan att riskera att bli avbruten eller straffad. Förespråkarna hävdar att de olagliga körningarna skulle minska om det fanns möjlighet att träffas för lagliga streetrace. Faktum är att förespråkarna har fått lön för mödan på sina håll. Bland annat i Umeå arrangerades 2015 stadens första lagliga streetrace.

The car driving through the city at night.

Blackrace är namnet på den lagliga formen av streetrace där man kör en och en, eller två bilar i varsin fil, och där man tar tid för att avgöra vem som vinner. Gatbilarna körs på en avstängd gata och under kontrollerade former. Dragracing är en annan typ av lagligt race. Den genomförs dock ofta på ett flygfält eller liknande, och man kan tävla med fordon som vanliga bilar, motorcyklar, lastbilar, båtar, snöskoter och så vidare. Allt handlar om att komma först i mål!

Skulle du vilja se film där bilförare tävlar mot varandra? Flera produktionsbolag har genom tiderna skapat filmer om streetrace. Ett exempel är Fast & Furious, som är en serie filmer om just detta. Även klassiska filmer som Grease innehåller streetrace-scener. Vill du ha fler filmtips? Born to run, High octane och Death Race är några exempel. En film som inte handlar om just streetrace, men om bilar, är Gone in 60 seconds med Nicolas Cage.

instinct