Vad är streetwear?

Att förklara begreppet streetwear på ett snabbt sätt är inte helt enkelt. Det är nämligen ett mycket brett område. Övergripande kan man förklara det med att streetwear är en stil, ofta förknippad med vilka typer av kläder och accessoarer man väljer att ta på sig. Ofta handlar det om sportiga stilar, exempelvis inom motorsport eller en musikgenre. Hiphop har exempelvis en karakteristisk stil, ofta med modellen större på kläderna. Även skatestilen är en typisk streetwear-stil och känns lätt igen. Inom streetrace kan man också ofta se en speciell typ av kläder.

Streetwear handlar mycket om image, att visa sin stil och ibland tillhörighet. Utbudet av streetwear är brett och man kan hitta en hel del butiker på nätet som saluför den typen av plagg och tillbehör. Om man inte syftar till ett speciellt område som exempelvis motorsport eller musik kan man generellt beskriva streetwear-stilen som avslappnad, ofta med baggy-byxor eller jeans, hood-tröjor och gärna kända märken som Puma, Nike, Adidas, Lacoste, Fred Perry, New Era och WeSC.Vad är streetwear 1

Inom viss streetwear-kultur är det populärt med så kallad ”häng” på byxorna. Det kan vara en speciell modell, exempelvis baggyjeans, som gör att byxan ser ut att hänga långt ner, eller så hasar man helt enkelt ner byxorna så långt så att man kan se underkläderna. Det sägs att stilen med häng på byxorna från början kom från fängelser i Amerika, där de intagna av säkerhetsskäl inte fick tillåtelse att bära bälte. Som en följd till detta hasade byxorna ner och blev till ett så kallat ”häng”.

Idag anses hänget vara en statussymbol inom vissa kretsar. För några år sedan diskuterades fenomenet flitigt inom den svenska skolan. Många ansåg att det inte skulle vara okej med häng i skolan, medan andra ansåg att man har rätt att klä sig som man vill. Byxhänget anses höra till streetwear-modet och så småningom ebbade diskussionerna ut. Idag är det vanligt förekommande bland människor i alla åldrar och det är sällan någon reagerar på att streetwear skulle vara avvikande på något sätt. Idag är det accepterat på de flesta håll att bära den stil man vill och trivs med.

instinct