Historien bakom streetwear

Streetwear är idag ett så självklart fenomen att många inte tänker på att gatumodet en gång i tiden har sett annorlunda ut. Det fanns en tid då ingen skulle komma på tanken att gå hemifrån iklädd så ”vardagliga” kläder – det som gällde var kostymbyxor, rock och hatt. Visserligen hade detta börjat luckras upp betydligt framåt 1960- och 1970-talen, men man bar fortfarande inte de sportliknande plagg som idag förknippas med streetwear.

Streetwear har sin början i surfkulturen och skateboardkulturen i framförallt Kalifornien och på Hawaii. Skateboardkulturen har i sin tur sitt ursprung i surfkulturen, då skateboarden till en början var ett sätt för surfare att ”surfa” på gatorna när det inte fanns några vågor. Med tiden har dock streetwear kommit att inkorporera många andra kulturer och klädstilar, till exempel hiphopkulturen, och till och med modern haute couture. Även de allra första streetwear-klädmärkena hämtade inspiration från andra subkulturer, framförallt punk, new wave och heavy metal. Senare var det de redan etablerade streetwear-märkena, såsom Kangol och Adidas, som hakade på den växande hiphopscenen på 1980-talet. Populära hiphopartister och -grupper som Wu-Tang Clan kunde ses i kläder från märken som Champion och Timberland, vilket gjorde att dessa märken kom att nära förknippas med just hiphopkulturen.bad-mama-jamas_0049

Även olika sporter skulle komma att få stort inflytande på streetwear-modet. Detta skedde framförallt från mitten av 1990-talet och framåt, då lag som Los Angeles Raiders (som spelar amerikansk fotboll) och Chicago Bulls (som spelar basket) påverkade streetwear-modet. Tack vare dessa lag var plötsligt kepsar och jackor liknande deras en självklar del av streetwear-modet, liksom den typ av oversize lagtröjor framförallt Chicago Bulls och andra basketlag bar på matcher och träningar.

Streetwear-modet gjorde ett avsteg från sina enklare rötter i samband med att ”bling”-kulturen började vinna mark. Detta gjorde att lyxmärken som Fendi, Gucci och Burberry plötsligt försökte slå sig in på streetwear-marknaden, något som de lyckades väl med. Detta berodde till stor del på att kläder och skor från dessa märken syntes i hiphopvideor.

Om du letar efter snygga, moderna kläder i streetwear-stil till dina barn, ska du gå in på Kidsbrandstore.se. Där finns kläder från en mängd olika märken, bland annat Parajumpers, för barn, så att du kan hitta just den stil du letar efter.

instinct